Wist u dat.....

Een paard een hele kleine maag heeft in vergelijking met andere dieren? Een paard kan daardoor geen grote porties voer verwerken. Daarom zijn meerdere, kleine porties voer, verdeeld over 24 uur, noodzakelijk. 

Wist u dat een paard 24 uur per dag maagzuur aanmaakt? Ook als het paard niet eet! 
Maagzuur helpt bij de vertering door voedsel in kleine stukjes af te breken.
Daarnaast zorgt maagzuur ervoor dat bacteriën en andere micro organismen, die met de voer mee de maag inkomen, niet overleven.

Als een paard niet op tijd te eten krijgt, komt er teveel maagzuur in de maag.
De onderste helft van de kleine paarden maag is beschermt tegen het maagzuur, de bovenste helft van een paarden maag heeft een dun slijmvlies, en is dus niet bestand tegen het uiterst krachtige maagzuur. Hierdoor raakt de maagwand geïrriteerd, en kan maagzweren en/of koliek veroorzaken. Dit is zeer pijnlijk voor paarden. Als paarden te lang zonder ruwvoer staan, gaan ze aan hout knagen, om zo te proberen wat te eten.

Door ruwvoer (bijv. hooi) te voeren, maakt het paard tijdens het kauwen speeksel aan. Het speeksel en het ruwvoer absorberen het maagzuur en voeren het af. 
Eenmaal per dag een kleine portie zemelen (slobber), bevordert de darmactiviteit.
Een regelmatig en goed voerschema is belangrijk voor het welzijn van een paard!
                   

Falabella paardjes verdragen het beste hooi wat redelijk zacht is en fijn van structuur. Van nature zijn falabella`s lekkere eters, met als gevolg dat ze snel te dik worden. Om dat te voorkomen voeren we een mix van 1e snede hooi en 2e snede hooi. In 2e snede hooi zitten veel minder vezels en voedingsstoffen. Zo kunnen ze lekker knabbelen zonder er te zwaar van te worden. Het is ook leuk om te zien, als je een mix van verschillende soorten hooi geeft, dat paardjes  druk zijn om eerst het lekkerste eruit te zoeken. Zo blijven ze lekker bezig.