Wat is een falabella?


De falabella......... een uniek paardenras. Qua stokmaat zou je ze tot de pony`s moeten rekenen, maar het tegenovergestelde is waar. Falabella`s bezitten namelijk alle kenmerken van een paard, maar dan in verkleinde vorm! De falabella komt oorspronkelijk uit Argentinie. De schofthoogte is tussen de 76 en 95 cm en ze komen voor in alle kleuren. Appaloosa`s zijn zeldzaam. Het gewicht van een falabella ligt zo tussen de 50 en 100 kg. 

In Nederland en Belgie zijn er 58 eigenaren / fokkers van het falabella ras, waarvan er zich een 40 tal actief met de fokkerij bezig houden. In 2015 waren er in geheel Europa 980 raszuivere falabella`s. Iedere falabella in deze kleine populatie heeft een belangrijke fokwaarde voor het in stand houden van dit bijzondere paarden ras. Het fokken met falabella`s  is wat moeilijker dan met andere paarden en pony`s omdat K.I. niet is toegestaan. Er zijn hele lieve en mooie pony`s te koop vanaf een paar honderd euro. Een raszuivere falabella kun je niet voor die prijs kopen. Op de website van het Europees Falabella Stamboek staan erkende stoeterijen / fokkers.

Er wordt veel waarde gehecht aan de zuiverheid van het ras. Met behulp van een DNA profiel, wat tegenwoordig verplicht afgenomen wordt bij ieder falabella veulen, is het mogelijk om zeker te weten of een miniatuur paardje tot de raszuivere falabella`s behoort. Om een falabella paardje in te schrijven bij het Europees Falabella Stamboek, is een DNA onderzoek verplicht. 
Het falabella paardje heeft unieke DNA-kenmerken die bijvoorbeeld bij een shetlander niet voorkomen. 

Een falabella paardje heeft geen draagkracht. Je kunt er dus niet op zitten, zelfs geen klein kind. Falabella`s hebben wel trekkracht, ze kunnen dus voor een karretje aangespannen worden en dit voort trekken.