(Bij)scholing

Oktober 2016

In het verleden was het voor paardenhouders heel normaal, om een aantal maal per jaar je paarden te ontwormen met een chemische pasta. Daarin is veel veranderd.

Wormenkuren zijn niet meer in dierenwinkels verkrijgbaar. Het gevaar is dat de wormen resistent worden tegen de wormenpasta. Preventief ontwormen is niet meer van deze tijd.

Toch is het heel belangrijk de mest met grote regelmaat te blijven controleren op wormen en wormeneitjes. Hiervoor kun je wat mest naar de dierenarts brengen, die een mestonderzoek met de microscoop kan uitvoeren en een ei-telling kan doen. Vooral in het voorjaar en de zomer is de kans op een wormen besmetting groot. Er zijn diverse manieren om een mest onderzoek uit te voeren. De meest betrouwbare manier is de McMaster-Methode.

Omdat het aantal paardjes bij stal El Pescador groeit en we het erg belangrijk vinden om met regelmaat de paardjes op wormen (eitjes) te controleren,  heeft Miranda een cursus mest onderzoek gevolgd volgens de McMaster- Methode.

Voordeel  als je regelmatig mest onderzoek doet, je een goed beeld krijgt van de infectie druk bij een paard.

Na de cursus is Miranda direct aan de slag gegaan. Door van zoveel mogelijk verschillende paarden mest te onderzoeken, word je er vaardig in.

Uiteraard blijft de dierenarts de deskundige voor het voorschrijven van de wormenkuren. Indien ook zij van mening is, na beoordeling van een mestonderzoek, dat een wormenpasta noodzakelijk is.

Het doel van zelf mest onderzoek uitvoeren is om het zelf in de gaten te kunnen houden, zeker bij veulens en jaarlingen is dit zeer verstandig.

Tijdens de cursus is ook veel aandacht voor weide management en infectiedruk verlagen, om wormenoverdracht van paard op paard te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen!

Wij voeren geen mest onderzoek uit voor derden.